Muzeum filumenistyczne w Bystrzycy Kłodzkiej
W tym tygodniu zapraszamy Państwa do odwiedzenia malowniczego miasteczka położonego nad Nysą Kłodzką, którego jedną z atrakcji jest jedyne w swoim rodzaju muzeum. Naturalnie chodzi o Bystrzycę Kłodzką i Muzeum Filumenistyczne, które mieści się w dawnym kościele ewangelickim i szkole parafialnej. Bystrzyckie muzeum jest jedyną tego typu placówką w Polsce, która zajmuje się historią niecenia ognia. Muzea o podobnym profilu znajdują się także w Czechach, Szwecji oraz Anglii. Oprócz tematyki filumenistycznej, w kręgu zainteresowań placówki pozostają także zagadnienia związane z wszelkimi przejawami życia na terenie Bystrzycy Kłodzkiej i jej okolic, od czasów najdawniejszych po współczesne. Główny trzon kolekcji muzealnej stanowią przedmioty służące do niecenia ognia, min.: zapalniczki lontowe, benzynowe, gazowe, elektryczne, chemiczne, krzesiwa metalowe i skałkowe oraz opakowania i etykiety zapałczane z Polski, a także krajów Europy i całego świata. Bogate zbiory możemy podziwiać na pięciu ekspozycjach tematycznych: „Historia niecenia ognia”, „Świat etykiet”, „Bystrzyca Kłodzka – oblicza miasta”, „Zaczarowany świat zapałek” oraz „Mleczko w Muzeum” czyli 70 prac satyrycznych autorstwa Andrzeja Mleczki. Na pamiątkę pobytu można nabyć różnego rodzaju zapałki i podpałki w specjalnie zaprojektowanych opakowaniach. Szczegóły można znaleźć na stronie www.muzeum.filumenistyka.pl .
Muzeum Filumenistyczne
ul. Mały Rynek 1
57-500 Bystrzyca Kłodzka
tel. 74/ 811-06-37
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.muzeum.filumenistyka.pl
Godziny otwarcia:
IX - VI
wt – Sb. 8:00 – 16:00
Nd – 10:00 – 15:00
Wstęp: 7/5 zł
Sezonowe menu jesienno - zimowe – zapraszamy do Restauracji „Bacalhau” w Hotelu Fado
Zapraszamy na jesienno - zimową odsłonę menu do Restauracji Bacalhau w Hotelu Fado. Do końca października menu sezonowe pachnące jesienią. A w nim: pyszne placki ziemniaczane z aromatycznym sosem grzybowym, tradycyjne polskie leczo z kiełbasą i pieczywem oraz policzki wołowe w korzennym sosie z kopytkami i panierowanym kalafiorem. Restauracja Bacalhau to gwarancja najwyższej jakości! Zapraszamy.
Restauracja „Bacalhau”
ul. M. Konopnickiej 6
58-100 Świdnica
tel. 74 6666 372 (Restauracja)
Tel. 74 6666 370 (Recepcja)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.hotelfado.eu